Американската скиорка Микаела Шифрин реши да се раздели с дългогодишния си треньор Майк Дей по време на Световното първенство по ски алпийски дисциплини, съобщава агенция АП.

"След като работих с Май Дей в продължение на седем сезона, реших да продължа напред с нов лидер на моя екип за следващата фаза от кариерата ми", коментира Шифрин в изявление, разпространено от американския отбор по ски. "Искам да благодаря на Майк и да му отдам дължимото за неговата работа и отдаденост през последните седем години", добавя скиорката.

Съобщениeто идва ден преди участието на Микаела Шифрин в гигантския слалом на Световното първенство. Американката спечели сребърен медал в супергигантския слалом през миналата седмица преди да напусне Мерибел за тренировки извън ски курорта.

Шифрин е и по средата на изключителен сезон в Световната купа по ски алпийски дисциплини, в който натрупа 85 победи и подобри рекорда на Линдзи Вон от 82 при жените, като е само на един успех от постижението на шведа Ингемарк Стенмарк за най-много първи места в състезанията от Световната купа въобще. Стенмарк има 86 победи на сметката си, постигнати между 1975 и 1989 година.

Сребърният медал, който американката спечели в супергигантския слалом, приключи негативната й серия на големи форуми след като тя не успя да стигне до отличията в нито един от шестте си старта на Олимпиадата в Пекин.

"Микаела Шифрин ще продължи да разчита на подкрепата на треньорите от американския ски отбор за остатъка от сезона и в бъдеще. Тимът благодари на Май Дей за работата му и огромните успехи през последните седем години", заявиха от отбора.

Шифрин ще участва и в слалома на Световния шампионат преди да се върне към стартовете от Световната купа.

Дей бе начело на личния екип на Микаела Шифрин в американския тим. Екипът също е воден и от майката на Шифрин - Ейлийн, която е нейн треньор през целия й живот. Старши треньор на американския отбор по ски при жените е Пол Кристофик.

 

БТА / Автор: Кремена Младенова