С гол на капитана си Райън Калахан Ню Йорк Рейнджърс си подпечата участието в плейофите на Източната конференция в Националната хокейна лига. Дясното крило на нюйоркчани се разписа малко преди да изтече 3-ата минута от допълнителните пет, след като редовното време приключи при равенство 3:3.

„Вълнение, радост, облекчение – това чувствам в момента“, заяви вратарят на „рейнджърите“ Хенрик Лундквист. „Горди сме с постижението си, защото работихме здраво. В момента има много отбори, които играят силно. Не е лесно да си осигуриш място в плейофите. Трябва да се радваме с постигнатото през последните 3-4 седмици.“

Шведът имаше тежка вечер и завърши с 18 спасявания, макар че неговият колега Дан Елис приключи с 34. Ню Йорк си осигури комофортен аванс от 2:0 след края на първия период, когато точни бяха Дерек Степан и Дерик Брасард. „Ураганатие“ обаче се развилняха през втория и началото на третия период, като обърнаха до 3:2 в своя полза. Три минути преди сирената обаче Брад Ричардс находчиво подложи стика си и отклони удар на Майкъл Дел Зото за 3:3.

В продължението Ню Йорк успя да спретне постепенна атака, която изведе Калахан сам отляво и докато бранител на домакините опитваше да го затвори, американецът успя да намери горния далечен ъгъл зад Елис.

Така всички участници в плейофите на Изток са ясни, като компания на Рейнджърс ще правят съседите от Айлъндърс, а също и Питсбърг, Бостън, Вашингтон, Монреал, Торонто и Отава.

В Западната конференция са известни първите 6 от общо 8-те участници – Чикаго, Анахайм, Ванкувър, Сейнт Луис, Лос Анджелис и Сан Хосе. Детройт и Минесота за момента заемат последните места над чертата, но Кълъмбъс също има шанс да се добере до мачовете за Купа Стенли.

Резултати от НХЛ:

Ню Йорк Айлъндърс – Филаделфия 1:2

Отава – Вашингтон 2:1

Тампа Бей – Бостън 0:2

Питсбърг – Ню Джърси 2:3

Торонто – Флорида 4:0

Нашвил – Детройт 2:5

Монреал – Уинипег 4:2

Калгари – Сейнт Луис 1:4

Кълъмбъс – Далас 3:1

Анахайм – Ванкувър 3:1