Германия се изкачи на четвърто място в група "А" на световното първенство по хокей на лед, след като победи с 3:2 след дузпи Словакия. Домакините на потока са с актив от пет точки след две победи и две поражения, докато лидерите Латвия и САЩ са с по девет пункта. Словаците пък са шести с точка пасив зад германците.

Томаш Матушек даде аванс на словаците в средата на първата третина, а преди подновяването на играта селекционерът на германците Марко Щурм извади от игра титулярния вратар Томас Грайс и пусна Дани аус ден Биркен, който не се беше появявал на леда за своя тим от световните финали през 2014-а насам. Той пусна гол на Либор Худачек в самото начало на втората третина, но неговите съотборници отговориха с две шайби до края на частта. Първо Патрик Раймер намали при числено предимство, а Ясин Елиз изравни 27 секунди по-късно.

В третата част и продължението не паднаха голове, а Доминик Кахун откри дузпите с гол в полза на Германия. Последваха спасявания на Аус ден Биркен срещу Томаш Хърнка и Марио Близнак, а Михел Миклик стреля покрай лявата щанга и словаците загубиха.

"Не беше лесно, защото словаците започнаха много добре и трябваше да се връщаме в мача с много борба. Направихме много силна втора третина и ги подложихме под огромно напрежение, а в крайна сметка заслужихме и двете точки", каза германският национал Мориц Мюлер.

Това беше трети мач от общо четири за словаците с продължения. те загубиха с 3:4 срещу Дания с дузпи, докато германците се надяваха да се върнат на победния път, след като в понеделник отстъпиха с категоричното 3:6 срещу отбора на Русия, който е трети с осем точки.

Финландия се изкачи на трето място в група "Б", след като победи с 5:2 Словения. Скандинавците отстреляха с 49-14 своите съперници, а головете вкараха Вели-Мати Савинайнен, Мико Рантанен, Себастиан Ахо, Маркус Ханикайнен и Томи Салинен./БТА