Ганаецът се цели в първи медал за Африка от зимна Олимпиада

Акваси Фримпонг източник: Gulliver/GettyImages

Акваси Фримпонг източник: Gulliver/GettyImages

Ганайският състезател по скелетон Акваси Фримпонг си поставя високи цели преди дебюта си на зимна Олимпиада в Пьонгчанг.

Той иска да популяризира зимните спортове сред африканските атлети, а голямото му желанието е на следващите Игри в Пекин 2022 да спечели медал за Черния континент.

"Моята цел е и си остава Пекин 2022, но с много работа и с помощта на семейството ми и на спонсори успях да се класирам за Пьонгчанг", коментира 32-годишният Фримпонг.

"Усилията ми са концентрирани към 2022 година, защото целта ми е да спечеля медал за Африка и това ще бъде голям пробив", допълни той.

Фримпонг е доволен, че зимните спортове набират популярност в Африка, като в Пьонгчанг участват представители на рекордните 8 страни от континента с общо 12 състезатели.

"Мисля, че това е страхотно за Африка. От години има грешка концепция за зимните спортове на континента, но вече има африкански състезатели в скелетона, бобслея, сноуборда и алпийските ски. Надявам се това да не бъде еднократно, а да продължим да се развиваме в зимните спортове. Това със сигурност е част от плана ми", каза още той.

Фримпонг е отраснал в Холандия, където семейството му се мести от Гана, когато е малко момче. В момента той живее, учи и тренира със стипендия в университета Юта Вали в САЩ.

Бившият спринтьор не успя да се пребори за място в олимпийския отбор на Холандия в бобслея като забутвач за Игрите в Сочи 2014, след което се пренасочи към скелетона.

"Опитах и много ми хареса. Различно е в сравнение с бобслея, където си отзад и не виждаш нищо по време на спускането. Сега всичко зависи от мен. Аз решавам дали да вървя напред, наляво или надясно. Първите няколко пъти беше малко страшно, защото ми много близо до леда, но желанието да се състезавам надделя", коментира още той./БТА
 

профилна снимка

*Коментирай конкретната статия и използвай кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание!

 
Пьонгчанг 2018

Зимни спортове