Французинът Мартен Фуркад спечели преследването на 12,5 километра при мъжете от Световната купа по биатлон в Осло.

 

Победителят от спринта отпреди два дни Фуркад допусна три грешки при стрелбата, но успя да запази лидерската си позиция, финиширайки за 33:46.9 минути. Така 30-годишният французин записа шеста победа за Световната купа в кариерата си.

 

Втори на 9,0 секунди финишира германецът Зимон Шемп, който единствен беше безгрешен на огневия рубеж. 21-годишният Шемп беше девети след спринта, но с перфектна стрелба и добро бягане намери място на подиума за първи път в кариерата си.

 

Трети се нареди руснакът Иван Черезов на 26,2 секунди след Фуркад. Черезов стартира 18-и, но допусна само една грешка при стрелбата и заслужи място на почетната стълбичка.

 

Той успя да изпревари със сантиметри Емил Хегле Свендсен. Двамата завършиха с равно време, но съдиите присъдиха третото място на руснака след фотофиниш. Свендсен прогресира с 11 места в преследването, въпреки че допусна две грешки на огневия рубеж. Така норвежецът излезе начело в генералното класиране за Световната купа със 719 точки три състезания преди края на сезона.

 

Той изпревари с 15 точки досегашния водач Кристоф Зуман (Австрия), който допусна три грешки при стрелбата днес и се свлече от трето на 14-о място в преследването на 1:26,5 минута след Фуркад. Трети в генералното класиране е руснакът Евгени Устюгов с 675 точки

 

Българите не участваха в днешното състезание след слаби резултати в спринта преди два дни.