Петкратният олимпийски шампион Мартен Фуркад записа втора победа в германския зимен център Оберхоф, след като триумфира в масовия старт на 15 километра от световната купа по биатлон.

31-годишният французин, който е и 11-кратен световен шампион, спечели и спринта на 10 километра в петък.

Фуркад измина трасето за 41:01.4 минути и допусна две грешки в четирите си стрелби. Така французина записа трета победа за сезона и 75-а в кариерата си.

В спор за второто място представителят на домакините Арнд Пайфер победи французина Симон Дестьо. Германецът завърши втори на 20.1 секунди след Фуркад с три грешки в стрелбата, а Дестьо остана на 20.3 секунди също с три пропуснати мишени.

Владимир Илиев се класира на 21-о място от 30 стартирали. Той направи пет грешки в стрелбата и финишира на 1:56.5 минути след победителя.

Носителят на Световната купа и лидер в генералното класиране за сезона норвежеца Йоханес Тингес Бьо пропусна стартовете в Оберхоф, тъй като в близките дни се очаква съпругата му да роди първото им дете.

След днешната победа Мартен Фукрад излезе начело в генералното класиране за световната купа след девет старта за сезона с 387 точки. Втори е Йоханес Тингес Бьо с 374 точки, а трети - Симон Дестьо с 352 точки. Владимир Илиев е 24-и със 126 точки, а Красимир Анев - 46-и с 34 точки.

Следващият кръг от световната купа по биатлон ще се проведе от 15 до 19 януари в Руполдинг.