Мартен Фуркад от Франция спечели спринта на 10 километра от Световната купа по биатлон във финландския зимен център Контиолахти.

Фуркад направи една грешка във втората си стрелба и измина дистанцията за 24.58,2 минути. За французина това е трета победа за сезона и девета в кариерата.

Втори на осем стотни от секундата остана Тимофей Лапшин от Русия, който повали всичките 10 мишени. За него това е най-доброто класиране в кариерата за Световната купа.

Трети се класира Бенямин Вегер от Швейцария също без грешка в стрелбата и изоставане от 1.6 секунди.

С най-предно от българите е Михаил Клечеров - 29-ти, който стреля без грешка и остана на 1:09.9 минути след победителя.

Заедно с Клечеров в масовия старт утре ще участва и Владимир Илиев. Той се класира 55-ти в спринта с две грешки на огневия рубеж и изоставане от 2:12.2 минути.

Красимир Анев направи три грешки в стрелбата и се класира 61-ви на 2:18.4 минути след Фуркад, а Мирослав Кенанов е 83-ти с пет грешки и изоставане от 4:53.8 минути.

С победата си днес Мартен Фуркад излезе начело в генералното класиране за Световната купа след 18 от 26 старта с актив от 720 точки. Той има преднина от 10 точки пред Емил Хегле Свендсен (Норвегия), който завърши 12-ти в днешния спринт. Трети с 607 точки е Андреас Бирнбахер (Германия).