Петкратният олимпийски шампион Мартен Фукрад ще участва в последните два старта от сезона в Тюмен, но вече мисли за плановете си през следващите две години, след като вчера спечели Световната купа по биатлон за седма поредна година.

Големият кристален глобус беше завоюван от французина след победата му в спринта вчера, но имаше известно объркване и това не беше обявено веднага заради сложната система за събиране на точки, която позволява двата най-слаби резултата за сезона да отпадат за крайното класиране.

Победата на Фуркад в спринта означава, че той не може да бъде достигнат от норвежеца Йоханес Тингес Бьо в оставащите два старта. В генералното класиране Фуркад има актив от 1056 точки и води с 82 пред Бьо.

Мартен Фуркад е първият в историята, който печели седем Световни титли и има една повече от легендарния норвежец Оле Ейнар Бьорндален. Французинът спечели малката световна купа в спринта, а до края на сезона може да спечели всичките малки кристални глобуси, които да прибави към рекордните в кариерата си 22 купи по биатлон.

"Наистина съм удовлетворен от победата си днес. Психически беше предизвикателство за мен през всичките тези дни да се боря с Йоханес за Световната купа", заяви Фуркад след спринта.

До края на сезона при мъжете остават още два старта - преследване на 12.5 км в събота и масов старт на 15 км в неделя.

29-годишният Фуркад опроверга спекулациите, че ще прекрати кариерата си.

"В момента съм концентриран да завърша този сезон. След това ще продължа да се състезавам до световното първенство в Антхолц през 2020 година. След това обаче не знам дали ще имам достатъчно мотивация да продължа да бъда най-добрият биатлонист в света. Знам, че няма да продължа толкова дълго, колкото Оле Ейнар, който все още се състезава на 44-годишна възраст", добави Мартен Фуркад. /БТА