Петкратният олимпийски шампион Мартен Фуркад намира за странни санкциите на Световната антидопингова агенция (УАДА) срещу руския спорт. Той каза той пред журналисти след индивидуалната надпревара на 20 км за мъже на Световното първенство по биатлон в Поклюка.

Санкциите на УАДА, които влязоха в сила през декември, забраняват на руските спортисти да използват държавни символи на световното първенство и олимпийските игри до декември 2022 година.

"Не бих искал да коментирам дали санкциите трябва да бъдат по-строги или не. Ще кажа, че приетите изглеждат малко странно. Ако се прилага наказание, то трябва да е различно, защото сегашното изглежда малко безсмислено", каза Фуркад.

Французинът обясни и желанието си да работи като треньор в руския национален отбор.

"Не казах, че определено ще работя като треньор. Просто мисля, че Русия не е на мястото, което заслужава. Но да бъда треньор не е това, което бих искал да правя в живота, защото изисква постоянно пътуване и носи много преживявания. Сега предпочитам да прекарвам времето си по-спокойно, така че все още няма да ставам треньор", каза Фуркад.

"Треньорството не е основната ми цел. Искам да отдам признание на спорта за това, което ми даде, но да го направя извън терена. Ще се кандидатирам за комисията на спортистите на МОК по време на олимпийските игри в Пекин. Убеден съм, че спортистите трябва да влияят на промените и подобренията в олимпийското движение", добави той.