Французинът Мартен Фуркад направи много важна стъпка към спечелването на седма поредна Световна купа в биатлона, след като триумфира в преследването в Холменколен (Норвегия) с време от 31:31.6 минути и две грешки в стрелбата.

Двамата български представители - Красимир Анев и Владимир Илиев, останаха съответно на 32-ро и 41-во място. Също както и Фуркад, и Анев, и Илиев пропуснаха по една мишена в първата и в третата си стрелба. Така Анев завърши с изоставане от 2:37.4 минути, докато Илиев остана на 3:19.9 минути от победителя.

Първото място в днешното преследване се реши в последната четвърта стрелба. Фуркад и норвежецът Хенрик Л'Абе-Лунд пристигнаха заедно на огневия рубеж, но докато Фуркад свали всичките си пет мишени, Л'Абе-Лунд направи два пропуска.

Това позволи на италианеца Лукас Хофер да излезе на втора позиция, а трети преди последните 2,5 километра бе Йоханес Тингнес Бьо. В крайна сметка Хофер завърши втори на 18.1 секунди, докато Бьо приключи на трета позиция с пасив от 32.5 секунди.

В челната шестица попаднаха още руснака Максим Цветков, Л'Абе-Лунд и австриеца Зимон Едер.

С успеха си Фуркад събра 996 точки за Световната купа. Втори е Йоханес Тингнес Бьо с 948 точки, а трети е руснакът Антон Шипулин с 627 точки. Красимир Анев е 34-ти със 164 точки, докато Илиев е 59-и с 44 точки. В подреждането за Малката световна купа в преследването води отново Фуркад с 336 точки, пред Бьо с 210 точки и Шипулин с 227 точки. /БТА