Сиприен Саразeн спечели първата си победа за Световната купа по ски алпийски дисциплини при мъжете. Той триумфира в едно от най-трудните спускания - в Бормио (Италия).

Саразен даде най-добро време - 1:50.73 минута. Така той стана първият французин, който печели на митичната писта "Стелвио" след Люк Алфан през 1996 г.

"Най-накрая успях да направи перфектно спускане - от старта до финала му. Наслаждавах се през цялото време и скоростта ми бе отлична", коментира Сиприен Саразен в едно от прекъсвания на състезанието.

Само на 9 стотни зад него се нареди Марко Одермат от Швейцария, а на трето място завърши канадецът Камерън Александър, чийто пасив бе секунда и 23 стотни.

Стартиралият под номер 29 Жюстен Мюризие от Швейцария направи страхотно каране, като завърши на четвърто място и обра овациите на всички. Норвежецът Александър Омод Килде, който бе сред фаворитите, не завърши, а представителят на домакините - Доминик Парис, не завърши сред първите 50.

Марко Шварц, който бе лидер в генералното класиране, падна тежко и получи сериозно нараняване на дясното си коляно. 28-годишният скиор завърши спускането си в мрежите, като остана неподвижен няколко минути, което накара организаторите да го откарат в болница с медицинския хеликоптер. Австриецът спечели нощния слалом в Мадона ди Кампильо миналата седмица. Той пристигна в Бормио с 8 точки преднина в генералното класиране за Световната купа пред швейцареца Марко Одермат, който е актуален носител на титлата. Австриецът бе решил да кара във всички състезания през сезона заради преследването на голяма си цел - спечелването на Големия кристален глобус.

В генералното класиране Одермат се върна на първото място с актив от 536 точки и аванс от 72 пункта пред австриеца. Трети на 336 точки зад Одермат е днешният победител Саразен.

В битката за малкия кристален глобус в спускането лидер отново е Одермат, който със 176 точки води с 16 пред победителя от първото спускане във Вал Гардена (Италия) Брайс Бенет. Тройката допълва Килде, който също изостава с 16 пункта от Одермат. Победителят от Бормио Саразен е четвърти, на 26 точки от първото място.

Сезонът в Световната купа при мъжете продължава утре в 12:30 часа българско време със супергигантския слалом в Бормио, който ще бъде и последното състезание за календарната 2023 година.