Германката Франциска Пройс спечели масовия старт на 12.5 км от Световната купа по биатлон за жени пред родна публика в Руполдинг.

24-годишната Пройс, която живее в Руполдинг, повали всичките 20 мишени и измина трасето за 32:34.0 минути пред 24 000 зрители. За германката това е първа индивидуална победа в кариерата за Световната купа.

"Това е невероятно чувство, да съм на върха на подиума в собствената ми всекидневна. Беше перфектно състезание, блестящ ден", каза Пройс пред телевизия ARD.

Втора на 0.2 секунди също без грешка в стрелбата завърши Ингрид Ландмарк Тандреволд (Норвегия), а трета е Паулина Фиалкова (Словакия) с една пропусната мишена и пасив от 15.1 секунди.

Лидерката в генералното класиране за сезона Доротея Вирер (Италия) остана едва 19-а с три грешки и пасив от 1:13.6 минута, а двукратната олимпийска шампионка Лаура Далмайер (Германия) остана последна с шест пропуска и изоставане от 3:35.4 минути. Състезанието премина без българско участие.

В класирането за Световната купа начело е Доротея Вирер с 498 точки, следвана от сънародничката си Лиза Витоци с 480 точки и словачката Паулина Фиалкова с 449. Емилия Йорданова е 80-а със 7 точки./БТА