Йохан Францен наниза забележителен хеттрик за 3:26 минути в първата третина при разгромна победа на Детройт Ред Уингс със 7:1 над Сан Хосе Шаркс в плейофна серия от Западната конференция на Националната хокейна лига на САЩ и Канада (НХЛ).

Францен добави четвъртото си попадение в последната част, след която Детройт оцеля в серията, но ще се пренесе на леда на Сан Хосе за мач номер пет при пасив от 1-3 победи.

Селекционерът на домакините Майк Бабкок започна в атакуваща линия Францен - Хенрик Зетеберг - Тод Бертуци, което се оказа изключително успешно. Само 5:40 минути след началото удар на Францен при числен превес се отклони от Бертуци, вратаря Евгени Набоков и дясната му греда, след което шайбата попадна в мрежата за 1:0. Две минути по-късно трима защитници на Сан Хосе бяха увлечени от Хенрик Зетеберг и непокритият Францен добави втора шайба.

Второ дълбоко включване на лявото крило в преполовяването на частта осигури 3:0 за Детройт. Всичко за Сан Хосе приключи 11:16 минути след началото, когато защитник на гостите свали с ръка шайбата за Францен, който с втория си удар покачи на 4:0. Валтери Филпула изкара Евгени Набоков от леда с гол за 5:0 секунди преди края на първата част, а по това време титулярната нападателна линия на Червените криле вече имаше общо девет точки по системата гол плюс пас.

Това означаваше почивка за Сан Хосе и Детройт преди мач номер пет. В останалите две части резервата Томас Грайс пусна два гола на Брайън Рафалски и Францен, а Акулите стигнаха до един на Дани Хийтли за 1:6.

Максим Лапиер и Брайън Джионта вкараха две шайби в разстоянието на 1:33 минути в третата част за победа на Монреал Кънейдиънс с 3:2 над Питсбърг Пингуинс в среща от полуфиналите на Източната конфернеция.

Важният успех за Канадците в мач номер 4 изравни серията на 2-2 победи и осигури още едно домакинство на Монреал. Първо обаче Питсбърг ще приеме петия мач в Мелън Арина в събота срещу неделя българско време.

Том Пят даде преднина на домакините след 2:34 минути игра, но Питсбърг показа формата от началото на плейофите и стигна до пълен обрат до края на първата част. Макс Талбот вкара за 1:1 след грешка в отбраната на Монреал, а Крис Куниц отбеляза от положение с човек повече на леда минута по-късно.

След получените два гола вратарят на домакините Ярослав Халак се разигра и отрази всички останали удари за крайните 33 спасявания до края на вечерта. На другата врата Марк-Андре Флюри бе несигурен и заслужено получи два гола до края.

Максим Лапиер вкара в началото на третата част, а Брайън Джионта довърши Пингвините с победен гол 16:20 минути преди края.