Финландия е новият световен шампион по хокей на лед, след като победи тима на Швеция с 6:1 (0:0, 1:1, 5:0). Това е втора шампионска купа за състава от страната с 1000 езера. Първата спечелена бе през 1995 година по време на надпреварата в Швеция и то с участието на финалистите от днешния мач. Резултатът тогава бе 4:1. За „тре крунур” това е общо 17 сребърен медал от световни финали.

Първите двайсет минути на битката за златото преминаха при поделено надмощие, а тимовете играха без да извършват нарушения до 17 минута, когато шанс да играят с хокеист повече на леда получиха Суоми, но двете нули на таблото се задържаха до края на периода.

Началото на втората третина предложи по-амбициозна игра на финландците, които имаха още две минути в пауърплей и бяха близо до откриване на резултата. Правилото, че когато не вкараш – ти вкарват, се потвърди. Магнус Паярви-Свенсон (27:40) пресече пас в неутралната зона, навлезе по левия фланг и с мощен удар в горния ляв ъгъл на вратаря Петери Веханен изведе Швеция напред. Дойде редът и на шведите да пробват да разиграят числен превес и при едно от положенията си в този момент нацелиха и дясната щанга. Около екватора на срещата двата отбора си размениха по една опасна атака двама на един, но завършващите им фази не се превърнаха в голове. В края на частта финландците доказаха състоятелността си по време на болшинство и седем секунди преди втората сирена щатният реализатор за „синьо-белите” Ярко Имонен от точката на булата проби Виктор Фаст за 1:1.

Само 2.35 минути след подновяването на играта Финландия направи голямата си крачка към титлата. Петери Нокелайнен получи удобен пас пред шведската врата и с техничен удар я вдигна над рамото на Фаст. Четиресет и шест секунди след втората шайба за играчите на Юка Ялонен падна и третата. Нико Капанен (43:21) бе оставен непокрит между кръга на булата и вратарскто поле вляво от стража Фаст и с точен удар по леда вкара за 3:1 и доближи своите до втора титла. До края на финала по-именитият тим на Швеция не можа да направи нищо за да промени развоя. Стигна се дори до още цели три гола в тяхната врата, които бяха отново вкарани в кратък промеждутък. Четвъртият гол бе на Яне Песонен в 56.41 минута, за 5:1 се разписа Мика Пиорала в 57.16-та, а крайното 6:1 фиксира Анти Пилстрьом в 59.05-та на невероятния трети период за новите златни медалисти. Така в общо деветте си мача на мондиала в Словакия финландците загубиха само веднъж, от Чехия с 1:2 в предварителните групи, и спечелиха останалите осем двубоя.

Следващото световно първенство в Елитната група ще се проведе едновременно в Швеция и Финландия, като финалът и срещата за третото място ще се състоят в Хелзинки, а през 2013 година, когато отново двете страни ще приемат турнира последните две срещи ще бъдат в Стокхолм.

Крайно класиране:

1. Финландия

2. Швеция

3. Чехия

4. Русия

5. Канада

6. Норвегия

7. Германия

8. САЩ

9. Швейцария

10. Словакия

11. Дания

12. Франция

13. Латвия

14. Беларус

15. Австрия

16. Словения

*Австрия и Словения изпадат в Дивизия 1, а на тяхно място влизат Италия и Казахстан