Финалистът за купа „Стенли” през миналия сезон Детройт отново изпадна от зоната на плейофите 16 мача преди края на редовния сезон. Възпитаниците на Майк Бабкок загубиха с 2:4 като домакин на Калгари и отстъпиха осмото място в Западната конференция на канадския си съперник.

Гостите поведоха с попадение на Деймънд Лангкау, но до края на втората част шампионите от 2008 година обърнаха с голове на Павел Дацюк и Томас Холмстрьом. В третата част обаче хокеистите на Калгари тотално доминираха. Те отправиха 15 удара към вратата на Джими Хауърд срещу само 4 на домакините и заслужено стигнаха до успеха. Жаром Игинла прекъсна серията си от 19 мача без гол, за да изравни, а 91 секунди по-късно Рене Бърк направи 3:2.

Детройт се опита да стигне до равенството, като при числен превес извади и вратаря Хауърд от игра. С двама души повече на полето домакините не успяха да стигнат до попадение, а Кристофър Хигинс реши всичко с четвърти гол за канадците на празна врата 45 секунди преди края. Стражът на гостите Мика Кипрусоф завърши с 28 спасявания за третия пореден успех на тима.

Филаделфия постигна 15-а поредна победа над На Йорк Айлендърс след 3:2 като домакин. Гостите поведоха с 2:0 в средата на мача след точни удари на Джон Таварес и Кайл Окпосо и бяха близо до първи успех над съперника от 12 февруари 2008 година. Джеф Картър и Клод Жиро изравниха, а Симон Гание реализира победното попадение при числен превес 6:06 минути преди края.

Николай Кулемин вкара победен гол 49 секунди преди края на продължението, а Торонто надделя над Бостън с 4:3 като домакин. Марк Реки и Марко Щурм се отличиха с по гол и две асистенции за гостите, но това не помогна за нещо повече от точка.

Кори Стилмън вкара решаващата дузпа при успеха на Флорида над домакина Минесота с 3:2. Домакините направиха негативен клубен рекорд, след като отправиха само 9 удара към вратата на съперника в редовното време и общо 11 в мача. Мико Койву и Роби Ърл дадоха аванс за Минесота с два гола от три удара, но Майкъл Фролик и Стилмън изравниха. Скот Гомес се отличи с гол и две асистенции, а Монреал победи гостуващия Тампа Бей с 5:3.

Лидерът в Северозападната дивизия вкара пет безответни гола и обърна домакина Колорадо от 1:4 до 6:4. Микаел Самуелсон реализира първия хеттрик в кариерата си за канадците, като и за трите попадения му асистира Хенрик Седин. Мат Душен се разписа два пъти за домакините през първата част, но това се оказа недостатъчно.

Срещи от първенството на Националната хокейна лига на САЩ и Канада:

Торонто - Бостън - 4:3 след продължение

Филаделфия - НЙ Айлендърс - 3:2

Атланта - Нешвил - 1:2

Детройт - Калгари - 2:4

Монреал - Тампа Бей - 5:3

Минесота - Флорида - 2:3 след дузпи

Колорадо - Ванкувър - 4:6

Едмънтън - Отава - 1:4

Анахайм - Кълъмбъс - 2:5