Върху Павлина Филипова, Нина Кадева и Михаил Клечеров са възложени най-големите ни надежди за успех на Световното първенство по биатлон в Южна Корея, което стартира следващата седмица (13 – 22 февруари). Националите ни заминават утре за предстоящия шампионат на планетата, като притесненията на щаба ни са свързани с аклиматизацията на отбора, заради дългия полет и 10-часовата разлика.

„Ние нямаме притеснения относно допинг пробите. След като заминат за Световното всички биатлонисти ще бъдат проверени. Абсолютно сме спокойни в това отношение. Знам само, че Павлина е проверявана два пъти, резултатите излязоха и нямаме никакви притеснения”, сподели председателят на Българската федерация Васил Тончев.

Целта е България да спечели пълен брой квоти при мъжете и жените за Олимпиадата във Ванкувър догодина.

„Това е най-доброто, с което разполагаме. Националите направиха добра подготовка. Надеждите ни падат върху Павлина Филипова, Нина Кадева и Михаил Клечеров, тъй като останалите ни състезатели са предимно в младежка възраст”, каза още Васил Тончев.

Отборът, който заминава за Корея е в състав: Павлина Филипова, Нина Кадева, Емилия Йорданова, Силвия Георгиева, Михаил Клечеров, Красимир Анев, Владимир Илиев и Мартин Богданов.

С проблеми към момента е единствено Михаил Клечеров, който е болен от грип, но от треньорското ръководство смятат, че до началото на шампионата, той ще е на линия.

„Това, което ни смущава през този сезон е стрелковата успеваемост при мъжете. Имаме голямо отстъпление там. Всъщност това ни е проблемът, сменихме и треньорското ръководство там и се надявам да успеят да го преодолеят”, завърши шефът на родната федерация по биатлон.