Смятаният за аутсайдер отбор на Филаделфия размаза Ню Джърси Девилс с 3:0 в петата плейофна среща на Изток и спечели серията с общ баланс 4-1 победи. Вратарят на гостите Брайън Буше спаси 28 шута и помогна на тима си, който се класира за плейофите в последния ден на редовния сезон. След като спечели първия мач, но загуби втория, Филаделфия наниза три поредни успеха. Така Ню Джърси за трета поредна година отпада в първия кръг на елиминациите.

Макар и без звездите си Джеф Картър и Саймън Гание гостите откриха резултата в 3:16 минута на мача чрез Дани Бриър. Във втората третина Клод Жиру на два пъти наказа грешки при разиграването на шайбата и заби две попадения в мрежата на Мартин Бродьо, който иначе отрази останалите 18 удара.

Нападателят на Девилс Иля Ковалчук опита девет удара в мача, но нито един от тях не попаднаха в целта. След отпадането му от плейофите, руските коментатори отбелязаха, че така поне е свободен за националния отбор за предстоящото Световно първенство през май в Германия.

Отава Сенатърс остави шансовете си за класиране във втората фаза на плейофите живи, след като се наложи с 4:3 след продължение като гост над шампиона Питсбърг. Победата им беше изкована от Мат Каркнър, който се разписа в 7-ата минута на допълнителното време. Така тимът от канадската столица има шанс да изравни в събота, отново на собствената си площадка.

Отава поведе с 2:0 за 12 минути игра в началото на мача с попадения на Майк Фишър и Ярко Рууту при числено превъзходство. След това обаче домакините обърнаха развоя на срещата в своя полза с попадения на Брайън Летанж, Крис Куниц и Сидни Кросби, който направи 3:2 в 49:01 минута. Минута и 20 секунди след това обаче Отава изравни с попадение на шведския защитник Петер Регин, чийто удар мина с късмет през няколко играчи.

С два гола на Патрик Шарп Чикаго надви Нешвил с 3:0 като гост и изравни серията на 2-2 победи. Шарп откри резултата в средата на първата част при числено превъзходство, а а през втората Джонатан Тейвс и Шарп довадоха нещата до 3:0.

Финландският вратар на победителите Анти Ниеми отрази 33 удара и стана първият вратар на Блекхоукс, който регистрира два мача без допуснат гол в една и съща плейофна серия след Тони Еспозито от началото на 80-те години.