Бившата национална състезателка по фигурно пързаляне Христина Василева от няколко месеца работи със състезателките по художествена гимнастика със Синдром на Даун.

В момента нейните възпитанички Диляна Попова, Василена Богданова и Томислава Стоянова се подготвят за участие в международния турнир по гимнастика, който ще се проведе на 2 и на 3 ноември в Осло (Норвегия).

Момичетата, които са част част от Федерацията по адаптирана физическа подготовка с президент Слав Петков, днес направиха последната си контролна тренировка.

„Ние със Слав сме много близки приятели. Заради него приех това предложение. Съгласих се да помогна, тъй като той беше останал без треньор по художествена гимнастика, а  предстоеше голямо състезание в Турция през март.  Аз съм все пак фигуристка, но съм тренирала и други спортове и колкото мога помагам на момичетата – напътствам ги, опитвам се да изчистим грешките, които допускат, учим ги да приключват с музика и да не повтарят след това упражнения. Надявам се скоро да намерят специалист по художествена гимнастика“, сподели за БНР Христина Василева.

„Момичетата имат различни качества. Едната  е много старателна, на другата и се отдават нещата с лекота. Третото момиче - Томислава е съвсем отскоро с нас и все още имаме  малко така препятствия с работата и нейния характер. Тя е доста забавна, но е доста  упорита и като каже - не, няма да работи - просто сяда и си почива докато не си върне настроението за работа. Работата с тях изисква много голяма дисциплина, за да може да се случва нещо. За тях е важно да бъдат ангажирани. В България колкото  по-заети са, толкова по-добре. Средата, която Слав Петков е създал за тях е нещо безценно.“

Бившата национална състезателка сега е треньор и по фигурно пързаляне и работи с деца.

„Сега условията за подготовка на децата във фигурното пързаляне са по-добри от гледна точка на това, че те имат много повече часове на лед и това е благодарение на Българската федерация по кънки, която ги заплаща.  Днес нивото, което е достигнало фигурното пързаляне е космично. Момиченца на 12 години скачат троен аксел и  четворни скокове. По мое време  мъжете се бореха с тези скокове. Александра Фейгин е на много високо ниво в момента, но трябва да се помисли и за бъдещото поколение. Трябва някой да поеме щафетата след нея. В  момента има не повече от 5 деца, от които може да стане нещо.  Би било хубаво да имаме още една пързалка, тъй като в момента часовете са пълни.  Нови клубове не могат да взимат часове, защото на тези пързалки тренират отборите по хокей,  шорттрек и  фигурно пързаляне. Освен това фигурното пързаляне изисква и голяма подготовка извън леда – тренировки по  лека атлетика, много и  различни видове танци, балет, физическа подготовка.  Това са много неща, защото спорта е съвкупност от много качества. Съответно зад децата трябва да има едни стабилни родители, които да могат да им помагат“, завърши Христина Василева.