Бившата олимпийска шампионка по фигурно пързаляне Юна Ким ще изпълнява ролята на почетен посланик на Зимните Олимпийски игри през 2018 година, които ще се проведат родината й Република Корея в град Пьончан.

24-годишната фигуристка, която стана първата златна медалистка от страната в този спорт на Игрите във Ванкувър преди 4 години, се оттегли от активната си състезателна кариера по-рано през годината, след като взе сребро на Олимпиадата в Сочи.

Ким беше една от ключовите фигури при успешната кандидатура на Пьончан за Олимпиадата през 2018 година, като направи изключителна презентация по време на решителното изслушване в Южна Африка през 2011 година.

В същото време подготовката за голямото събитие в Република Корея вече тече с пълна сила. Работата по всички 13 олимпийски съоръжения, които ще приемат състезания, се движи по график.

Шест от тях ще са новопостроени, докато другите седем ще бъдат реконструирани. Напредва и изграждането на инфраструктурата, включително и скоростна магистрала между столицата Сеул и Пьончан. /БТА