Фигуристката Александра Фейгин ще бъде новото лице на инициатива "София - европейска столица на спорта". Тя наследява на тази позиция бронзовата медалистка с ансамбъла на България по художествена гимнастика от Рио 2016 Християна Тодорова. 

Кметът на София Йорданка Фандъкова връчи специален подарък на Александра Фейгин. От името на Столична община една от най-бързо прогресиращите български спортистки получи състезателен костюм за волната си програма през следващия сезон.

На церемонията в сградата на Столична община присъстваха треньорката на Александра - Ина Лутай, Николай Стойнев, зам.-председател на Столичен общински съвет, Анатоли Илиев, организационен секретар на "София - евростолица на спорта" и член на Управителния борд на ACES EUROPE, Екатерина Йорданова, председател на Комисията по транспорт и туризъм към СОС, много общински съветници, журналисти, гости и други. 

"За нас е чест да връчим този подарък на едно прекрасно българско момиче, което не спира да ни радва. Щастливи сме да го гледаме като част от световния елит. Искам да благодаря на Фейгин за това, което прави, защото със своя пример тя увлича много деца за спорта. Знаем колко популярно е пързалянето с кънки, през зимата хиляди изпълват ледените пързалки и личности като Александра със сигурност спомагат за това", каза Фандъкова. 

"Знаете, че София продължава да бъде европейска столица на спорта, тъй като заслужихме титлата за постоянно. Благодаря на големите спортисти, които подкрепиха и продължават да подкрепят каузата, както и на екипа, работещ по инициативата. Тази година в календара на "София - европейска столица на спорта" има над 110 събития, отделно в дейността на Общината са залегнали 190 проекта за училищен спорт и 70 проекта на клубове по програмата за директно финансово подпомагане на детско-юношеските школи в града. София е много спортен град, тази седмица например той е домакин на Световната купа по модерен петобой, която се открива тази вечер, на Световната купа по художествена гимнастика през уикенда, в неделя са Велошествието и бягането под наслов "София кара колело и тича за по-чист въздух," добави кметът на София.

От своя страна Александра Фейгин и треньорката й Ина Лутай благодариха за ценния подарък. 

"Трогната съм от този жест, благодаря за подкрепата. Много е важно в спорта да усещаш че има хора, които те подкрепят и застават зад твоята кауза. Тази рокля е много ценна за мен, надявам се с нея да постигна нови успеха в световното фигурно пързаляне," заяви Фейгин. 

В духа на съвременните тенденции във фигурното пързаляне роклята е с вградени близо 5000 камъка "Сваровски". Дизайнът е на Росица Мутафчиева от фирма "Спорт лайн елит", която се грижи и за екипите на националните състезателки по художествена гимнастика. 

На миналото световно първенство съдиите са подсказали на Фейгин и треньорката Ина Лутай, че Александра е изключително талантлива, но роклята й е някак семпла и е добре да бъде с по-впечатляващ и грабващ костюм, който ще засили импресивността на изпълненията. Сега костюмът отговаря на съвременните изисквания и с него Фейгин ще бъде още по-изящна и грабваща погледите по време на изявите си на световния лед. 

В неделя Фейгин ще бъде една от многото известни спортистки, които ще участват във Велошествието "София кара колело за по-чист въздух", което стартира в 11.00 часа по маршрут от Народно събрание до Южния парк./БТА