След повече от 20-годишно прекъсване България ще има представителка при жените в турнира по фигурно пързаляне на зимните игри в Пекин 2022, след като Александра Фейгин завоюва олимпийска квота на световното първенство в Стокхолм (Швеция). Шампионката на България завърши на 17-о място в крайното класиране със сбор от 173.52 точки, след като беше 17-а в кратката и 18-а във волната програма.

Така Фейгин сбъдна най-голямата си мечта - да представя България на зимни олимпийски игри. Това ще се случи през февруари догодина в китайската столица Пекин. За последно България е имала състезателка при жените на зимна олимпиада през 1998 година в Нагано - София Пенкова, а след 24 години това ще се случи отново чрез Александра Фейгин.

"Все още не мога да осъзная, че спечелих олимпийска квота. Мечтаех да имам възможността да участвам на олимпийски игри. Успях да я постигна и се гордея със себе си. Успях да се събера, защото напрежението беше голямо. През целият сезон не успях да покажа на максимум и двете съчетания заедно. Точно на най-важното състезание за годината, а и като цяло успях да покажа чисти програми. Треньорите ми също са много щастливи и горди. 12 години сме заедно, без тях нямаше да мога да стигна до тук. Много съм им благодарна, че успяхме заедно да сбъднем нашата мечта", каза Фейгин.

Последното българско участие на олимпиада във фигурното пързаляне е през 2006 година в Торино, където Албена Денкова и Максим Стависки станаха пети при танцовите двойки, Иван Динев се класира 17-и при мъжете, а Румяна Спасова и Станимир Тодоров 19-и при спортните двойки. Александра Фейгин се прибира от Стокхолм в неделя в 13.15 часа с полет от Франкфурт.