Най-добрата българска състезателка от фигурно пързаляне в момента Александра Фейгин мечтае да бъде на почетната стълбичка на големи състезания, но знае, че за това се изисква много работа и постоянство. Фейгин, която през декември навърши 16 години, зае историческото за България 11-о място на Европейското първенство в Минск (Беларус) при дебюта си на голямо състезание при жените. През март тя ще участва на Световното юношеско и на световния шампионат за мъже и жени, а в края на тази седмица и на международния турнир "София Трофи" в Зимния дворец.

"Мечтая да бъда на стълбичката, но за това трябва много работа и постоянство", каза Фейгин.

Фигуристката получи възпоменателен медал от Анатоли Илиев, организационен секретар на "София - евростолица на спорта", като най-прогресираща спортистка в своята възраст през последната година.

"В последно време София приема домакинството на много елитни състезания в кънки-спортовете - световни първенства по фигурно пързаляне и шорттрек в различните възрастови групи, кръгове от световни и европейски купи. Точно преди година Александра беше при нас, в този Информационен център и сега, 12 месеца по-късно, тя вече е записала огромен прогрес като най-добре класиралата се българска фигуристка при жените в историята на европейските първенства. Нека си пожелаем след година отново да сме тук с още по-големи успехи - вече на световния и на олимпийски лед," каза Илиев при връчването на приза. 

В момента се поставя новата волна програма на Фейгин, която е вдъхновена от постановката "Пасажери" на канадски театър, който е гостувал в Москва. Все още не е ясно дали фигуристката ще покаже новото си съчетание на турнира в София.
Фейгин заяви, че е доволна от представянето си на Европейското първенство в Минск.

"Доволна съм от това, което показах на Европейското първенство. Допуснах грешки във волната програма, но работим върху тяхното отстраняване. Сега ми предстои ново състезание. Бях подготвена за еврошампионата, но не съм си мислила, че мога да заема толкова предно място. Бях близо до топ 10. Като цяло не съм се притеснявала много", заяви Фейгин.

Треньорката й Ина Лутай коментира, че Фейгин е била много подготвена за шампионата, но за първи път е играла пред толкова много публика - близо 14-15 хиляди зрители.

"Тя е борец, но още не беше готова да играе пред такава голяма публика", каза Лутай.

Александра Фейгин иска да изпълни чисто програмите си на предстоящите през март две световни първенства.

"През март ще се опитам да се класирам за волната програма и да двете състезания. Искам да изпълнявам програмите си без грешка и да вляза в топ 10", добави фигуристката.
360 състезатели от 29 държави ще участват в четвъртото издание на турнира по фигурно пързаляне "София Трофи", който ще се проведе от 6 до 10 февруари в Зимния дворец в столицата. Организатор на надпреварата, която е за мъже, жени, юноши и деца, е кънки-клуб "Денкова-Стависки". БЪлгарските участници са 102-а. Входът за зрители е свободен.

Състезанието е част от календара на Международния кънки съюз (ISU). Програмата предвижда състезания всеки ден от 7.00 сутринта до 23.00 часа. Сред участниците ще има представители от Италия, Франция, Украйна, Русия, Румъния, Великобритания, Финландия, Швейцария, Гърция, България и други.

За втора година преди състезанието ще се проведе семинар по фигурно пързаляне за състезатели и треньори. Лектори ще бъдат Андрей Лутай и Никита Михайлов (Русия). Семинарът е в понеделник и вторник в Зимния дворец, а заявки са подали над 70 спортисти. Отборът на Италия пристига с делегация от над 40 души.

България получи и домакинството на финала за Купа "Европа" за деца и юноши от 10 до 14 април. Надпреварата ще носи името "Скейт Виктория" в памет на загиналата фигуристка Виктория Димитрова.

България ще има представител в турнира по фигурно пързаляне на европейския младежки олимпийски фестивал в Сараево (Босна и Херцеговина) през следващата седмица. Това е Ивелина Байчева от клуб "Танци на лед Денкова-Стависки"./БТА