Построяването на огромен комплекс за ски скок в София е най-новият проект на Българска федерация ски. Идеята, лансирана от президента на БФСки Цеко Минев и заместника му Георги Бобев, е столицата да се сдобие с уникалното съоръжение, като бъдат използвани средства от европейските фондове. Подобни проекти са част от програмата на ФИС, а конкретиката бе сведена в специален разговор на министър Свилен Нейков от Хорст Тилман, координатор на континенталната купа към международната федерация.

Гостът отговаря именно за изграждането на шанците по света и вижда София, като едно от най-добрите места за тази цел.

"София е идеалното място. Ако изградим такъв комплекс с три шанци, ще може да се провеждат стартове за лятната световна купа, а след това и за трофея през зимата. Вече построихме един подобен комплекс в Алма Ати, строи се още в Турция и Румъния. Просто това е една огромна инвестиция за бъдещето, а България я заслужава, тъй като има скачачи като Загрофски, който направи отличен сезон през летните месеци", коментира идеята Тилман, цитиран от БГНЕС. Президентът на федерация Цеко Минев допълни, че министър Свилен Нейков е останал много заинтригуван от идеята.

"Министърът предложи да изготвим необходимите документи и заедно да отидем при главния архитект на София, за да се намери подходящото място. За изграждането на комплекса може да се използват европейски фондове и това ще бъде голяма полза за целия български спорт. Това може да бъде като емблема на нашата столица, още повече, че проектите ще дойдат изцяло от ФИС. В Самоков пък ще изградим тренировъчен център, където да се подготвят подрастващите. Идеята е прекрасна и дано да успеем да накараме институциите също бързо да повярват в нея", коментира Минев. Един такъв комплекс би струвал между десет и петнадесет милиона евро, според Тилман.