Носителката на три медала от зимни олимпийски игри Евгения Раданова приключи кариерата си с драматична четвъртфинална серия на 1000 метра при жените на Световното първенство по шорттрек в Зимния дворец в София.

Тя бе в компанията на Ян Чжоу (Китай), Калина Роберж (Канада) и Картин Ройтер (САЩ) и завърши трета с време 1:32.712 минути. Серията започна с падане на канадката, която обаче се върна на пистата и по средата на бягането дори поведе колоната. Имаше много изпреварвания, като по едно време Раданова излезе за момент начело, но след това бе изпреварена от Чжоу и Ройтер.

Още във вторите серии българката имаше изключително трудна задача, защото бе заедно с тройната олимпийска шампионка от Ванкувър'2010 Мън Ван (Китай) и Ариана Фонтана (Италия), а само първите две се класират за четвъртфиналите.

Раданова стартира втора след Фонтана, малко преди края на бягането поведе колоната, но в последната обиколка бе изпреварена от Мън Ван. Времето на Раданова е 1:32.951 минути, а на китайката 1:32.788 минути.В първите серии на дисциплината Раданова завърши втора в 8-ма серия с време 1:32.254 минути.

„Днес беше много специален ден за мен, тъй като това беше последния ми старт пред родна публика и наистина се отпуснах и бягах със сърцето си за всички хора, които са тук заедно с мен и с българския национален отбор. Много съм щастлива, че именно пред родна публика ще сложа край на своята спортна кариера. Благодаря на всички, които през всичките тези години бяха до мен и ме подкрепяха докрай. Благодаря им наистина”, каза Раданова.

„Шорттрекът доста се промени в последните години. Бягания за 1:32 минути на 1000 метра само преди няколко години се правеха на финалите, а сега още в първата серия, така че аз лично съм щастлива, че мога да бягам отново с момичетата, които в момента са в елита и от време на време да ги побеждавам. Това наистина е много за мен. Аз лично много се радвам, че няма никакви контузии до този момент, защото нашия спорт е изключително рисков. Много се притеснявах от това. Всичко останало на фона на това, с което разполага България като база е направено наистина перфектно. Благодаря на всички хора от организационния комитет, които се постараха толкова много, за да се проведе на високо ниво това първенство.

Честно казано утре заминавам за последното ми състезание - военното световно първенство в Италия. След това искам да си почина известно време, тъй като трябва да взема едно голямо решение за себе си”, каза още най-успешната българска състезателка в този спорт.

Другите двама наши представители Марина Георгиева-Николова и Асен Пандов отпаднаха в сериите на 1000 метра.