Двукратният олимпийски шампион с Канада Рик Наш прекрати своята професионална хокейна кариера заради здравославни проблеми.

34-годишното ляво крило от предградията на Торонто, първи избор в Драфта през 2002 година от Кълъмбъс, изкара девет сезона за Блу Джакетс и повече от шест с Ню Йорк Рейнджърс, преди да изиграе последните си 11 мача с екипа на Бостън миналата кампания.

Той бе в Бруинс през изминалия март, когато получи тежък удар в главата от хокеиста на Тампа Бей Седрик Пакет. Това бе едно от последните сътресения, което Наш получи по време на кариерата, включително и едно през сезон 2013-14, което го остави извън игра за 17 мача.

"Поради нови проблеми и сиптоми, свързани със сътресението от миналия март, Рик Наш е принуден да се откаже от хокея", се казва в официално изявление на агентите на Наш.

"Според съвета на медицинския екип, рискът от допълнително увреждане на мозъка е твърде голям, за да може Рик да се завърне в игра. Той би искал да благодари на всички, които са го подкрепили в трудния период за него", пише още в изявлението.

Рик Наш, който игра и за швейцарския Давос по време на локаутите в НХЛ през 2004-05 и 2012-13, помогна на Канада да завоюва олимпийско злато във Ванкувър през 2010 и Сочи през 2014, както и световна титла през 2007.

Хокеистът приключва кариерата си с 437 гола и 368 асистенции в 1, 060 мача, както и 18 гола и 28 асистенции в 89 плейофни двубоя.

След миналия сезон, Наш бе на трето място сред активно-играещите реализатори в НХЛ, като изоставаше само от руснака Александър Овечкин от носителя на Купа Стенли Вашингтон Кепитълс и Патрик Марло от Торонто Мейпъл Лийфс.

Наш остава най-добрият реализатор на всички времена за Блу Джакетс с 289 гола и 258 асистенции в 674 мача за тима, като спечели и трофея "Рокет Ричард" за най-добър голмайстор през сезон 2003-04 със своите 41 попадения. /БГНЕС