Марк Стоун вкара победен гол 1.8 секунди преди края, за да осигури победата на Канада с 6:5 над Словакия в мач от група А на Световното първенство по хокей на лед. Срещата предложи много емоции, а върхът беше реакцията на феновете на домакините след победния гол, след като засипаха леда с предмети и монети.

По-рано същия ден САЩ се наложи с 3:2 след продължение над отбора на Финландия, но скандинавците остават начело в тази група със 7 точки от три мача. Следва Канада с 6, както и Германия има 6. САЩ е на 4-ата позиция с 5, а Словакия е с 3.

Канадците изоставаха с 0:2 в началото на първия период, а след това и с 2:4 в началото на втората част. Второто попадение на Матуш Шукел в мача, паднало в 51:45 минута, изравни резултата за 5:5. Но минута и 14 секунди преди сирената неговият съотборник Ерик Чернак беше отстранен заради препъване на противник и Марк Стоун се възползва от численото превъзходство на Канада. Той получи шайбата на десния кръг пред словашката врата и с отсечен удар от китката си направи най-добрия подарък за своя 27-и рожден ден.

Словашките фенове избухнаха в освирквания и неодобрителни викове, обстрелвайки леда с всичко, което намериха в джобовете си. Поражението може да се окаже с особена тежест за крайното класиране на домакините, които до момента са под чертата на първите четири отбора.

Адам Лиска също вкара два гола за словаците, а едно попадение добави Ладислав Наги. За Канада точни бяха Джонатан Марчъсаулт, Антъни Манта, Антъни Сирели и Трой Шехер.

В другата група В не се получи никакво скандинавско дерби, след като Швеция разгроми Норвегия с 9:1. По два гола за Тре крунур отбелязаха Патрик Хорнквист и Александер Вернберг, а норвежците върнаха едно попадение 9 минути преди края на мача при 0:8.

С този резултат шведите записаха втора победа и се изкачиха на 2-а позиция в класирането след Русия, която продължава да е лидер с пълен актив. За Норвегия се очертава битка с Австрия и Италия за оставане в елита. /БТА