Драфт 2021 в Националната хокейна лига на САЩ и Канада засега остава по план на 23 и 24 юли, но текат разговори за неговото отлагане във времето с Асоциацията на играчите. Това призна заместник-комисарят на НХЛ Бил Дейли. Първият кръг на драфта е на 23 юли, а кръговете от втори до седми - на 24 юли.

"Това е сложен въпрос, тъй като засяга и колективния трудов договор. Не мога да дам категоричен отговор кога ще бъде драфтът, но се надяваме, че скоро ще изчистим този проблем. Според мен драфтът най-вероятно няма да се състои на планираните дати, но засега той остава в края на юли", коментира Дейли.

Проблем пред отборите и техните скаути е, че заради пандемията голяма част от младите таланти или не играят в първенства, или играят в обособени териториално дивизии, което пък много затруднява пътуването на скаутите, особено в Канада, където има сериозни ограничения.

Хокейната лига на Онтарио, една от най-големите люпилни на таланти в Северна Америка, все още не е стартирала. Западната хокейна лига и Голямата квебекска хокейна лига за младежи играят с модифицирани графици само на териториален принцип.

Различните конференции в Националната колежанска атлетическа асоциация (НКАА) стартираха сезона си, но на някои места първенството трябваше да бъде спирано заради регистрирани множество случаи на заболели. Дейли призна, че скаутите в Европа също имат затруднения с придвижването си, за да наблюдават изявите на младите хокеисти.

Освен това той каза, че ръководството на НХЛ обмисля промени в процедурата на драфт лотарията, но не уточни какви ще бъдат те.