Световните шампиони Оксана Домнина и Максим Шабалин (Русия) спечелиха златните медали при танцовите двойки на европейското първенство по фигурно пързаляне в Талин (Естония). Домнина и Шабалин, които разгневиха австралийските аборигени с оригиналния им танц в четвъртък, записаха общо 199,25 точки за трите си изпълнения тази седмица и завоюваха втората си европейска титла.

Италианският дует Федерика Файела и Масимо Скали за втори пореден път спечели сребърните медали със 195,86 точки. Италианците бяха по-добри в оригиналния танц и във волната програма, но не успяха да настигнат руснаците заради петте точки преднина, които те имаха от задължителния танц.

Миналогодишните европейски шампиони Яна Хохлова и Сергей Новицки (Русия) останаха трети.

Домнина и Шабалин пропуснаха миналогодишното европейско първенство заради контузия на Шабалин, но сега се завърнаха и завоюваха втора евротитла след успеха им през 2008 година.

Двамата представиха драматично изпълнение във волната програма, наречено "Страст" по музика на композитора Збигнев Прайснер от филма Двойният живот на Вероника.

"Това е нашата история, за нашите спомени, за любов. Опитахме да пресъздадем настроенията на хората - понякога са щастливи, понякога се мразят, понякога се борят. Доволни сме от златните медали, но има върху какво да поработим до олимпийските игри", коментира Шабалин, цитиран от БТА.

Златото е трето за Русия на шампионата в Талин и публиката в залата за трети път стана на крака за руския химн след успехите на Евгений Плюшченко при мъжете и на Юко Кавагути и Александър Смирнов при спортните двойки.