Представителят на домакините Сунбин Юн спечели олимпийската титла на скелетон за мъже от зимните игри в Пьончан (Република Корея).

Юн триумфира със златния медал с общо време 3:20.55 минути, а в четвъртия манш постави рекорд на улея - 50.02 секунди. Така за пръв път в историята представител на Азия печели олимписката титла в скелетона. До днес всички медали в бобслея, шейните и скелетона на олимпийски игри бяха печелени от представители на Европа, Америка и Канада.

"Спечелването на златен медал на всяка олимпиада е страхотно постижение, но получаването на златото тук в родната ми страна е много голяма чест, много по-голяма от всичко", заяви кореецът.

Любопитното е, че Юн взе златото на връх лунната Нова година в Китай и Югоизточна Азия. Неговият шлем също беше много интересен - с изображение на "Айрън мен".

23-годишният Никита Трегубов от Русия остана втори с изоставане от 1.63 секунда. Това е победата с най-голяма разлика в историята на олимпийските игри след 1948 година, когато Нино Бибия (Италия) победи Джак Хийтън (САЩ) с 1.4 секунди след шест манша.

Доминик Парсънс (Великобритания) завоюва бронзовото отличие с 3:22.20 минути.
Олимпийският бронзов медалист от Сочи 2014 Мат Антуан (САЩ) остана 11-и.
Петкратният световен шампион и олимпийски вицешампион от Сочи 2014 Мартинс Дукурс (Латвия) остана без медал, след като се нареди четвърти. Латвиецът беше втори след първите три манша, но направи грешка в последния и завърши преди своя брат Томас Дукурс.

Защитаващият титлата си Александър Третяков (Русия) е наказан заради нарушаване на антидопинговите правила и не участва в Пьончан.

Крайно класиране, скелетон, мъже:
1. Синбин Юн (Република Корея) - 3:20.55 минути
2. Никита Трегубов (Русия) - 3:22.18
3. Доминик Парсънс (Великобритания) - 3:22.20
4. Мартинс Дукурс (Латвия) - 3:22.31
5. Томас Дукурс (Латвия) - 3:22.74
6. Джисо Ким (Република Корея) - 3:22.98/БТА