Фигуристката на Канада Жоани Рошет направи първо изявление пред медиите след смъртта на майка си в неделя сутрин. Крехката, но силна духом красавица е трета след кратката програма, лидер е корейката Ким Ю На, пред японката Мао Асада.

„Благодаря на всички хора тук и на цяла Канада за подкрепата. Искам да кажа, че всички послания и мейли, които получих, ми помогнаха да мина през тази трагедия и все пак да се състезавам. Не мога да отговоря на всички, но искам да продължите да ми изпращате. Това ми дава сила.”-казва Жоани във Ванкувър, подкрепяна от треньора си Манон Перон.

Организаторите на Олимпиадата помолиха журналистите да оставят семейството на Рошет, за да може фигуристката да се концентрира върху представянето си на леда, а и моментът е тежък и все още много болезнен.

Майката Териса почина от сърдечен удар часове след като пристигна във Ванкувър заедно със съпруга си Норманд, за да подкрепят дъщеря си в мечтата за олимпийски медал. 24- годишната Жоани се състезаваше и на игрите в Торино, където остана 5-та.

Вестниците във Ванкувър и днес отделят място на първа страница за трагедията на момичето от Монреал, което продължава, въпреки болката и страданието по изгубения родител.

„Жоани научи от баща си и няколко часа бе в шок, но бе твърда, че ще играе в памет на майка си, която винаги я е подкрепяла на пързалката.”-казва треньорът на Рошет.

55-годишната Териса винаги е мечтала дъщеря й да бъде на олимпийския подиум и сега момичето има шанс да сбъдне едно от последните желания на майка си.