Със скандал завърши детският международен турнир за купа "Кирил Въжаров", игран на зимната пързалка "Славия". Във втория ден на турнира съдията Диньо Кръстев разплака децата от отбора на Стяуа (Букурещ) с некомпетентното си съдийство, а на финалния мач днес се появи изненадващо да свири, без да е в предварително обявения съдийски състав. Това ескалира напрежението и отборите-участници отказаха да излязат на леда под неговото съдийство. Организаторите от фондация "Кирил Въжаров" бяха принудени да го помолят да напусне залата.

Скандалният съдия беше изпратен с освирквания от публиката и играчите, а родители и съмишленици на хокейния спорт пуснаха спонтанна подписка-жалба с искане за отстраняването на Диньо Кръстев от съдийската колегия. Жалбата ще бъде внесена в Българската и в Международната федерации по хокей на лед.

Изнервени родители на деца-хокеисти припомниха, че това не е първият гаф на съдията, който между другото е Председател на съдийската колегия по хокей на лед.

Преди две седмици Диньо Кръстев провали финала на държавното мъжко хокейно първенство. В резултат на неадекватното му съдийство отборът на ЦСКА отказа да излезе за втората третина, мачът беше прекратен и последва служебна загуба, а съдията беше набит от играч на ЦСКА.

Интересен факт е, че 15-годишната дъщеря на рефера също бе назначена от баща си в съдийските наряди за детския турнир и свири, макар че е непълнолетна.

Напрежението, създадено от съдията, се прояви в края на турнира, когато децата от отборите-финалисти си размениха удари на леда.

"Едно дете прави нарушение, а той вади друго. Децата искат справедливо свирене, те влагат всичките си емоции в спорта и несправедливите отсъждания ги правят нервни и агресивни. Винаги има напрежение, когато този съдия свири и в българското първенство," сподели Лили Юрукова, майка на националния ни вратар Стефан Юруков.

В крайна сметка турнирът завърши мирно с победа на българските национали над сръбския Таш с 5:2. Купата беше връчена от родителите на Кирил Въжаров, които изразиха своята радост, че първата купа в памет на сина им ще остане в България.

Сребърните медали отидоха в отбора на Таш, трети са вторият отбор на България, четвърти - Беостар (Белград), а Стяуа (Букурещ) останаха пети.