Детройт стартира защитата на купа „Стенли” в плейофите на Националната хокейна лига с убедителна победа с 4:1 над гостуващия Кълъмбъс. Иржи Худлер, Йонатан Ериксон и Никлас Кронвал вкараха в рамките на по-малко от пет минути през втората третина, а Йохан Францен довърши съперника с четвърто попадение в началото на третата част. Худлер се отличи и с асистенция. Вратарят Крис Озгууд спаси 20 шайби и допусна само едно попадение след изстрел на Ар Джей Амбъргър. Това беше първи мач в плейофите в историята на Кълъбмъс.

Шампионът в редовния сезон Сан Хосе започна плейофите с домакинска загуба от Анахайм с 0:2. Райън Гецлаф се отличи с гол и асистенция за първото попадение на капитана Скот Нидермайер при числен превес в шестата минута на третата част. Вратарят на гостите Йонас Хилър спаси 35 удара при дебюта си в мач от следсезонните елиминации.

Победителят в редовния сезон в Източната конференция Бостън не допусна изненада и се наложи над Монреал с 4:2. Фил Касел се отличи с два гола и асистенция за домакините, които вече десетилетие не са преминавали първия кръг на плейофите. Дейвид Крейчи и Здено Хара също вкараха за домакините. Крис Хигинс и Алексей Ковальов се разписаха за Монреал, който е отстранявал Бостън 24 пъти в рекордните 32 мача между двата тима в плейофите. Любопитното е, че канадците сториха това и през миналия сезон с 4:3 успеха.

Мартин Хавлат вкара решаващото попадение в 12-ата секунда на продължението, а Чикаго се справи с гостуващия Калгари с 3:2. Хавлат изравни резултата 5:33 минути преди края в редовното време, а Кам Баркър се отличи с гол и асистенция за успеха на домакините. Канадците на два пъти повеждаха чрез Дейвид Мос и Мак Камалери, но не успяха да удържат аванса си.