Йохан Францен отбеляза три гола за победата на Детройт с 8:2 като гост срещу отбора на Колорадо, с което Червените криле се класираха за финалния сблъсък в Западната конференция на Националната хокейна лига (НХЛ).

С още два гола и две асистенции се отличи лявото крило на гостите Хенрик Зетерберг, а Детройт вече чака съперника си на финала на запад, който ще стане ясен от победителя между Сан Хосе и Далас, където Звездите водят в серията с 3:1. Францен, който има девет гола в серията срещу Колорадо, откри резултата за гостите, но Тайлър Арнасон изравни две минути по-късно.

До края на първата част обаче Томас Холмстрьом и отново Францен дадоха категоричното предимство на гостите. Във втората третина Лавините изглеждаха обречени и не показаха най-доброто от себе си, докато Хенрик Зетерберг и Йохан Францен покачиха постепенно преднината на Детройт на 7:1.

Микаел Самуелсон направи разгрома пълен осем минути след началото на последната част, в средата на която Джон-Майкъл Лайлс отбеляза последното попадение за сезона в "Пепси Сентър", Денвър.

Яромир Ягър пък се отчете с два гола за победата на Ню Йорк Рейнджърс срещу Питсбърг с 3:0, с което домакините намалиха резултата в серията на 1:3 победи в полза на Пингвините. Серията ще има и пети мач, чийто домакин на 4-и май ще е отборът на Питсбърг, който записа първа загуба в плейофите след седем поредни победи.

Само два отбора обаче са успявали да обърнат в своя полза серия от 1:3, като последният подобен случай, случайно или не, е през 1975-а година, когато Ню Йорк Айлендърс обръща Питсбърг до 4:3. Чешката звезда на домакините Яромир Ягър разби равенството във втората третина, а в началото на третата Брендън Дубински покачи на 2:0. Ягър не пропусна да накаже бившия си отбор за втори път в мача, след като намери опразнената от Марк-Андре Фльори мрежа за 3:0 в последните секунди на мача.

Тази победа бе пета от шест мача за Рейнджърс над Питсбърг в "Медисън Скеуър Гардън" през този сезон, а победителят от тази двойка се изправя срещу Филаделфия или Монреал, където Летящите водят с 3:1 преди мач номер 5 в Канада.