Детройт се наложи с 4:3 над гостуващия Финикс и поведе с 2:0победи в плейофната серия от първия кръг в Западната конференция на Националната хокейна лига. Руският център се отличи сд гол и три асистенции, а Брайън Рафалски, Дарън Хелм и Томас Холмстрьом също се разписаха за носителя на купа "Стенли" през 2008 година. Вратарят Джими Хауърд отрази 30 шайби.

Възпитаниците на Майк Бабкок поведоха с 4:0 до началото на втора част, но след това допуснаха три попадения при числено намален състав. Радим Върбата намали още във втората третина, а Шейн Доун вкара две бързи попадения до средата на третата част, но за повече гостите нямаха сили.

В друг мач на Запад седмият Лос Анджелис отнесе втория Сан Хосе с 4:0 и изравни резултата в серията.Дрю Доти се отличи с два гола и две асистенции, а Джонатан Куик спаси всичките 34 удара и записа първи "шутаут" за вратар на Лос Анджелис в плейофите от 2002 година насам.Джак Джонсън и Кайл Клифърд също се разписаха за гостите.

На Изток шестият Монреал постигна втори пореден успех като гост над третия Бостън.Канадците спечелиха с 3:1, след като взеха ранен аванс с голове на Майкъл Камалери и Матьо Дарш. Вратарят на гостите Кари Прайс отрази 34 удара, а Яник Уебър също се разписа.

За Бостън, който спечели титлата в Северозападната дивизия, вкара Патрис Бержерон, който намери на 1:2 през втората част.

Вторият в Източната конференция Филаделфия се наложи трудно надгостуващия Бъфало с 5:4 и изравни серията на 1:1 победи.Клод Жиро се отличи с гол и асистенция за домакините, за които се разписаха още Виле Лейно, Даниел Карсийо и Джеймс ван
Римсдайк. Гостите имаха аванс от 3:2 в пъ рвата част след два гола на Томаш Ванек и попадение на Андрей Шекера, но допуснаха обрат.Коди МакКормик също реализира за Бъфало.