Детройт Ред Уингс разгроми с 6:1 като гост Финикс Койотис и се класира за полуфиналите в Западната конференция на Националната хокейна лига на САЩ и Канада след 4:3 победи в серията.

Павел Дацюк и Никлас Лидстрьом се разписаха по два пъти за червените криле, които ще се опитат да се класират на финал в НХЛ за трета поредна година.

След безрезултатен първи период Дацюк откри резултата в полза на гостите в третата минута на втората част. Две минути по-късно отново той реализира второ попадение за Детройт.

Върнън Фидлър върна Финикс в мача в средата на третината, но Лидстрьом и Брад Стюарт дадоха аванс от 4:1 в полза на Детройт преди финалната сирена за втория период.

В третата част Тод Бертуци и Никлас Лидстрьом при числено преимущество оформиха крайния резултат 6:1 в полза на Детройт.

Вратарят на победителите Джими Хауърд се отличи с 32 спасявания. Състезателите на Детройт пък отправиха общо 50 удара към вратата на койотите, които все още не могат да спечелят плейофна серия в НХЛ след преместването си във Финикс през 1996 година.

В следващия кръг на плейофите на Запад отборът на Детройт ще срещне Сан Хосе Шаркс.