За 22-и пореден път Детройт Ред Уингс се класира за плейофите в Националната хокейна лига на САЩ и Канада, след като разби с 3:0 Далас като гост в последния си мач от редовния сезон. Така с актив от 24 победи, 16 поражения и 8 загуби извън редовното време „крилата“ заеха 7-ото място на Запад и ще се изправят срещу Анахайм в четвъртфиналите.

Успехът над Далас дойде след много силен мач на двама от лидерите в тима – капитанът Хенрик Цетерберг и руската звезда Павел Дацюк, които буквално разнищиха отбраната на „звездите“. Шведът отбеляза така важните първи два гола, като бе точен минути пред края на първата част и малко след началото на третата, когато отборът му бе с човек по-малко на леда.

Дацюк пък окончателно гарантира участието в битката за Купа Стенли с попадение в 6-ата минута и 30-ата секунда в последния период. Детройт задължително се нуждаеше от победа над Далас, за да не зависи от резултатите на другите два кандидата за плейофите – Минесота и Кълъмбъс.

Блу Джакетс, които биха Нашвил с 3:1 в последния си мач, отчаяно се надяваха на грешна стъпка от страна на „дивите“, които в предишния си двубой бях разбити с 6:1 от Едмънтън. Уайлд обаче показа здрави нерви и се наложи с 3:1 над Колорадо, за да си гарантира мачове срещу абсолютния хегемон както на Запад, така и в цялата лига Чикаго.

След като размениха по едно попадение с канадците през първата част, отборът от Средния запад изкова победата с попадения на Девин Сетогучи във втората и Пиер-Марк Бушард в третата части.

Последният мач от редовния сезон от НХЛ, който може да размести двойките на Изток, е утре между отборите на Отава и Бостън.

Резултати от НХЛ:

Ню Джърси – Ню Йорк Рейнджърс 0:4

Монреал – Торонто 4:1

Филаделфия – Отава 2:1

Бостън – Вашингтон 2:3 след продължение

Флорида – Тампа Бей 5:3

Нашвил – Кълъмбъс 3:1

Каролина – Питсбърг 3:8

Чикаго – Сейнт Луис 3:1

Ванкувър – Едмънтън 2:7

Финикс – Анахайм 5:3

Сан Хосе – Лос Анджелис 2:3

Плейофните двойки в Западната конференция:

Минесота – Чикаго

Детройт – Анахайм

Сан Хосе – Ванкувър

Лос Анджелис – Сейнт Луис