Процесът срещу световния шампион по фигурно пързаляне Максим Ставийски започва утре в Бургаскися окръжен съд. През август 2007 година именитият фигурист предизвика тежка верижна катастрофа до река Ромопамо, при която загина човек, а други бяха ранени. Според експертизите фигуристът е шофирал с 1.29 промила алкохол в кръвта и скорост 105 км в час.

На този етап адвокатите на Ставийски не са внесли молба за съкратеното съдебно следствие. „Ако преценим, че желаем делото да се проведе по този ред, ще направим такова изявление в съдебно заседание”, каза за Дарик бургаският защитник на шампиона Росен Кожухаров. Той съобщи, че до настоящия момент не са им връчени никакви граждански искове. Те са внесени в съда и утре защитата на Ставийски ще има възможност да се запознае с тях.

Родителите на загиналия Петър Петров поискаха 500 000 лева кръвнина и отделно 9000 лева за имуществени вреди. Иск за 5000 лева срещу Максим Ставийски е внесъл и братът на жертвата Валентин Петров, който също бе ранен в катастрофата. Нямаме основание да искаме наказателното производство да е при закрити врата, каза още адвокатът на шампиона. Той съобщи, че защитата има възражения срещу фактическата обстановка, която е описана в обвинителния акт, по автотехническата и химическата експертизи и има свидетели, които ще внесат известни корекции. Тези корекции при всички случаи биха съдействали за пълното изясняване на случая.

Има вариант процесът да бъде разгледан по съкратено съдебно следствие, без разпит на свидетели и вещи лица. Това е в случай, че съдът допусне бърза процедура и подсъдимият се признае за виновен. Тогава според юристи наказанието би било под предвидения от закона минимум, а присъда може да има и час след започване на делото. По закон предвиденото наказание за това престъпление е от 3 до 10 години лишаване от свобода.