Делегация от Ватикана е поканена да присъства на сесията на Международния олимпийски комитет (МОК) следващата седмица преди началото на зимните игри в Пьончан в ролята на наблюдател.

Официалният всекидневник на Ватикана "Осерваторе Романо" съобщи, че монсиньор Мелхор Санчес де Тока И Аламеда, секретар на Папския съвет за културата, ще води делегацията на сесията и за серия от срещи с представители на МОК.

Представителите на Ватикана ще присъстват на церемонията по откриването на Игрите в Пьончан следващия петък. Делегация на Светия престол беше сред официалните гости и на откриването на лятната олимпиада в Рио де Жанейро 2016.

Санчес отбеляза, че 22-а севернокорейски спортисти, поканени да се състезават на игрите, въпреки продължаващо напрежение с Южна Корея, показва, че "олимпийското примирие позволява да продължим да се надяваме на свят без войни".

В дух на приятелство, Санчес ще подари на президента на МОК Томас Бах и на корейските спортисти фланелки на отбора по лека атлетика на Ватикана, които са изработени от служители на Светия престол.

Дори и "без възможността за участие на олимпиадата на атлети от Ватикана", "Осерваторе Романо" добавя, че отношенията с МОК ще продължат и на младежките олимпийските игри през септември в Буенос Айрес, роден град на папа Франсис. /БТА