Ако се чудите какво може да накара десетки деца да се усмихват и спортуват едновременно, отговорът е - сняг, зима, ски и Витоша. Над 3300 малчугани от столицата ще се „Научат да карат ски”, при това съвсем безплатно. Знам, че едни ще цъкат с език невярващо, а други ще помислят, че това е поредната шумотевица, която след ден ще отзвучи, но в крайна сметка инициативата на Българската федерация по ски и ДАМС е истинска, и бе открита официално днес.

И да точно така – всичко за децата – превоз, екипировка, инструктори и обяд, и е напълно безплатно, което спестява на родителите им между 200 и 300 лева от иначе свития им семеен бюджет.

Над 150 деца взеха участие в днешния пети курс на проекта. Целта на организаторите е децата живеещи в близост до планината да се научат да карат ски. Засега са обхванати само момичета и момчета от първи до четвърти клас, при това от училища в подножието на Витоша. Идеята е още следващата година те да станат много повече.

Обучението за всяко дете е в рамките на 4 дни, в които научава основните неща за ски спортовете както и… най-важното как се пада.

Освен купища шоколади, има и награди за най-добрите в различните групи. Общо 150 деца ще се състезават в края на март помежду си, като първите 20 от тях ще посетят световно известния ски курорт Сен Мориц по време на пролетната ваканция.

В крайна сметка, в края на деня, всички се оказаха доволни – децата, родителите, а и самите организатори, които в студеното време се стоплиха от детската радост.

Децата бяха наградени лично от председателят на ДАМС Весела Лечева, която разкри, че също обича да се качва на ски, но не е правила това в България от 20 години.

Надеждата е всичко това да се промени и съвсем скоро столицата да има място, на което всички, които желаят да могат да практикуват любимия си спорт, при това със съвременни съоръжения.

„Мисля, че неизползването на Витоша до момента само може да тежи на съвестта на абсолютно всички нас. Надявам се сърцата на всички да са трепнали, когато са видели тези деца, защото в България много отдавна не са се случвали подобни неща, при това за спорта. Дори и само половината от тези деца останат в този спорт, означава, че сме направили много”, сподели председателят на БФ по ски Цеко Минев.

Оказва се, че богатството на София – планината Витоша, колкото и близо, си остава далеч за много хора, но и проблемите не са малко. Част от екологичните организации у нас са против обновяването и построяването на нови писти на Витоша.

И кой знае, може скоро децата да обикнат снега и зачервените им бузи да са по-честа гледка, отколкото калния пейзаж. Истината е, че липсата на модерна ски-зона спира голяма част от любителите на белите спортове, а планината ни има нужда от промяна и тя започна с децата.