Йоел Кивиранта вкара третия си гол 7:24 минути след началото на продължението за победа на Далас с 5:4 срещу Колорадо, с което Старс затвориха серията в седмия мач и се класираха на финал в Западната конференция от Националната хокейна лига на САЩ и Канада (НХЛ). Отборът стига до тази фаза на плейофите за първи път от 2008 насам. Кивиранта получи пас от Андрей Секера зад мрежата и стреля моментално във вратата на Аваланч за третия си гол.

Иначе 24-годишният финландец изигра едва третия си мач в плейофите, а през редовния сезон бе вкарал само една шайба в 11 двубоя. Сега обаче той е автор на едва седмия хеттрик в мач номер 7 в историята на НХЛ, като той е и първи след трите попадения на легендата Уейн Грецки за ЛА Кингс през 1993. Александър Радулов се разписа два пъти за Далас, включително с изравнително попадение за 3:3 при 8:32 минути до сирената.

Двата отбора обаче си вкараха общо 57 гола в серията и тези осем минути не разочароваха. Аваланч, които отпаднаха и миналата година в седем мача на полуфиналите на конференцията, поведоха отново чрез Владислав Наместников 3:40 преди сирената, но Кивиранта изравни на 4:4 само десет секунди по-късно. Антон Худобин спаси 40 удара за Старс в срещата, а Назим Кадри вкара гол и подаде за още един за Аваланач. Те бяха без капитана Габриел Ландеског и не записаха точка от Нейтън Маккинън за първи път в последните си 15 плейофни мача.

На финала на конференцията Далас ще срещне Лас Вегас, който победи Ванкувър с 3:0 и също затвори серията в седем мача. Шей Тиодор бе първият хокеист на Голдън Найтс, който отбеляза срещу новака в лигата Татчър Демко. Той се разписа 6:08 минути преди сирената, след като гигантът на вратата на Канъкс опази мрежата си суха в предните 138:40 минути и върна отбора си в серията при пасив от 1:3 мача. Демко, спасил предните 98 удара на Голдън Найтс, бе изваден от леда за последните минути и Лас Вегас стигна до голове на празна мрежа чрез Алекс Тък и Пол Щастни.