Олимпийската шампионка по биатлон Екатерина Дафовска стана лице на новия зимен спортен център Чепеларе. Златната медалистка от Игрите в Нагано ’98 която е родена и живее в родопския град ще работи за популяризирането му.

„За мен няма по-голяма чест от това да представлявам спортния туризъм в моя роден град. Спортен център Чепеларе ще привлече много туристи, които ще се убедят, че Чепеларе е красиво, гостоприемно и идеално за спорт и развлечение място. Проектът е много амбициозен и аз съм сигурна, че центърът ще превърне града в най-предпочитания курорт в Родопите”, каза Дафовска по време на представянето й като лице на центъра.

Спортен център Чепеларе ще бъде официално открит на 29 декември с нов модерен лифт с помощта, на който разстоянието от 2700 метра от града до връх Мечи чал ще се изминава само за девет минути. Пистите ще бъдат близо 20 км. с различна трудност, включително и специална писта за сноуборд с дълбок сняг. Всички писти ще бъдат снабдени с безплатен безжичен интернет. В центъра ще функционира и последно поколение система за изкуствен сняг, която може да покрие пистата за 100 часа при температура от -3 градуса. Специална система за допуск на туристите ще елиминира струпването на скиори на лифта в най-натоварените часове на деня.

Инвестициите в Спортен център Чепеларе до момента възлизат на близо 10 млн. евро. Общият размер на вложенията за пълната реализация на проекта до ще надхвърли 50 милиона евро. В центъра се предвижда изграждане на нов лифт, на спортни съоръжения с лятно предназначение, както и на малко съвременно вилно селище.