Пет месеца след като бе избрана за председател на Българска федерация по биатлон, Екатерина Дафовска даде първа пресконференция. На нея олимпийската ни шампионка от Нагано 1998 представи новите треньори на националните отбори. Николай Захаров, който й бе наставник когато взе олимпийското злато, поема мъжете. В 40-годишната си треньорска кариера той е бил начело на националния отбор на родината си Беларус, прекъсва с професията, но заради чепеларката я подновява. Борислав Панков пък ще води жените.



„Едвам събрахме бюджет за годината. Отборите стартираха подготовката си с месец и половина закъснение. Акцент ще бъде мъжкият отбор. Целта е медали от Европейското първенство в Риднаун (Италия) защото от тях зависи финансирането ни за следващата година. При жените имаме добри девойки и дано след 4-5 години да върнем познатото ни ниво. Средствата са събрани с допълнителни спонсори и Министерството на физическото възпитание и спорта. С тези пари ще проведем успешно подготовката, но дано следващата година имаме бюджет поне колкото през тази. Водим преговори с банки, но чакаме одобрение за спонсорство. За 10 години от „Техем” сме получили 500 000 лева. Отказахме да организираме Световното първенство по летен биатлон, колкото и това да не е добре, но стигнахме до събирането на 60% от необходимите 1 милион лева и се оказа непосилно за реализация” каза Дафовска.

Пред Гонг тя разкри, че в началото на подготовката на отборите ни, те са били без помощтник треньори, като техните функции са изпълнявали двата ваксаджии докато се намерят пари за заплати.

И тази година календарът на биатлонистите ни е натоварен. България ще е домакин на старт от Европейската купа по биатлон от 9 до 12 февруари 2011 година в Банско. Очакват се около 150 спортисти от 20 държави. Националите ни освен Европейски ще имат участия и на Световните купи. Световното първенство за мъже и жени в Ханти Масийск е от 1 до 13 март, Световното първенство за младежи и девойки в Нове Место (Чехия) стартира на 27 януари и завършва на 5 февруари, Европейското първенство в Риднаун (Италия) е с дати 27-28 март, включена в програмата е и Зимната универсиада в Ерзерум (Турция), както и Зимният европейски младежки олимпийски фестивал в Либерец от 12 до 19 февруари 2011 година.



„Биатлонът е сложен и скъп спорт - нужни са ски, вакса, подготовка. Изненада ме, че в България има толкова много млади спортисти и има с кого да се работи. Водим подготовка с лагери тук на Боровец и Белмекан, а в чужбина - Австрия и Италия. Тренираме съвместно с Казахстан. Имаме изготвен 4-годишен план за работа до Зимните олимпийски игри в Сочи, а сега отборът ни е млад – с момчета на 21-23 години. Целта е на Европейското в щафетата да сме в осмицата и индивидуално в Топ 10. За догодина целите са по-високи. На първите Световни купи не е водещо резултатите, а достатъчното точки да съхраним квотите си за 2012 и 2013 година, когато са квалификациите за Олимпиадата през 2014-та. Не е ясно дали ще ходим на двете Световни купи в САЩ, ако преди това сме направили добри резултати, може и да ги пропуснем. Върнах се към треньорството след паузата само заради Катя Дафовска, с която бе удоволствие да работя през 40-годишната ми кариера”, каза новият ни национален треньор при мъжете Николай Захаров от Беларус.

Екатерина Дафовска представи и новото лого на БФБиатлон, а се очаква и пускането на новия сайт на централата.