Екатерина Дафовска беше преизбрана за президент на Бъблагската федерация по биатлон за нов 4-годишен мандат. Това стана по време на днешното Общо отчетно-изборно събрание на централата в София.

Олимпийска шампионка на 15 километра индивидуално от Нагано'1998 беше единствен кандидат за поста.

Първата задача пред 38-годишната Дафовска е избор на нов старши треньор на националния отбор.

"Общото събрание премина много бързо, защото нямаше друг кандидат за поста, с който евентуално да влезем в спор за стратегии и позиции. В момента нещата не са много ясни. Все още нямаме бюджет, но най-важната ни задача сега е намиране на нов старши треньор на националния отбор", коментира Дафовска, която започва втори мандат на поста.

Тя заяви, че е водила преговори с трима специалисти от Украйна, но на този етап няма положителен отговор.

"Получих два отказа и едно "може би". Финансовите ни възможности са ограничени и не можем да предложим много. При всички случаи трябва да решим този въпрос през идната седмица. Имам и резервен вариант с български специалист, но той е с въпросителни. Не искам проблеми с водещите ни състезатели. Опитвам се да намеря вариант да угодя на всички, но е трудно", каза Дафовска.

Новият Управителен съвет на централата ще се събере следващия четвъртък.

"Предстои да утвърдим проекта за бюджет, който да представим и защитим пред министерството на спорта. Очаквам орязване на финансирането, но ще се постараем да се преборим за максимално висока сума. Със сигурност ще имаме средства за нормална подготовка за "А" националния отбор, като проблемите ще бъдат със средствата за "Б" отбора", обясни Дафовска.

Новата управа ще трябва да подготви и приеме и стратегия за развитието на биатлона през следващия 4-годишен период./БТА