Годината е 2014-та, месецът – август. А ти спомняш ли си, че само преди 6 месеца имаше Олимпиада? Някак Игрите в Сочи минаха и заминаха, и вече спомените за петото място в сноубордкроса на Сани Жекова поизбледняват. Името на шампионката в дисциплината Ева Самкова от Чехия едва наистина някой си го спомня?!

А ти спомняш ли си, че София бе кандидат за домакин именно на тези 22-ри Зимни олимпийски игри през 2014? Да, бяхме! Спомените са живи у малцина или се връщат когато си разчистваш гардероба и попаднеш на рекламна тениска от онова време.

Преди точно 8 години отпаднахме от битката, след като месеци бяхме обединени от мотото „Да го направим заедно!” и с идеята „Град в планината, планина в града”. Това бе трети опит на родината ни да вземе бяла Олимпиада. През юни 2006-та българската столица получи най-ниски оценки от всички седем кандидати според критериите "Подкрепа от правителството", "Опит от минали състезания", "Инфраструктура", "Спортни съоръжения", "Околна среда" и "Финансиране".

Ако бяхме спечелили не смея и да си представя как щяхме да се справим с организацията с оглед на факта, че магистралата, която трябваше да направим за Летните олимпийски игри в Атина през 2004-та май все още не е съвсем готова.

А какво можеше да стане? Една модернизирана Витоша, Национален стадион, зимни центрове, прираст на туризма, но на цената на какво? При положение, че Русия вложи май 50 милиарда долара за Игрите в Сочи, а тази сума през българската призма звучи старшно защото брутният вътрешен продукт на страната ни за 2013-та е 78 115 млн. лева.

източник: Gong.bg, Инес Павлова

Е, сигурно, ако не Сочи, а София бе приела 22-рите Зимни олимпийски игри сега политическата и финансовата обстановка щеше да е друга и днес нямаше да се оповестява служебно правителство, в което на стола на служебен министър на младежта и спорта сяда най-успешната българка на бели игри Евгения Раданова. Просто София`2014 щеше да промени всичко.

А тя, Витоша – тя си е същата! Промените последно време май са две: негативната – пораженията от пожара преди две години в резерват "Бистришко бранище" и положителната – лятното кино не далеч от Дендрариума.

Преди 8 години искахме домакинство на Олимпиада! Тогава мечтаехме смело, но и времената бяха по-различни. Последно време май сме си ограничили мирогледа, възможностите и мечтите.

А ти спомняш ли си каго за последно каза „Да го направим заедно”?!

източник: Gong.bg, Инес Павлова