Българският биатлонист Владимир Илиев постигна страхотно класиране в спринта от Световната купа в Нове Место, Чехия.

С отлично ски бягане и само една грешка в стрелбата Илиев зае пето място, което е и най-доброто класиране в Световната купа в неговата кариера.

Победата сякаш по навик взе великолепният Мартен Фуркад, който също направи една грешка, но след феноменална последна обиколка успя да изпревари останалия само на 1,6 секунди зад него Антон Шипулин с 0 грешки. Трети остана Емил Хегле Свендсен с 1 грешка и изоставане от 6,4 секунди, а четвърти остана друг норвежец в лицето на Йоханес Тингес Бьо на 10,5 секунди. 

Влади Илиев направи страхотна първа обиколка, след която дори бе първи. Грешката във втората стрелба пък го лиши от сигурно място в топ 3 и шансове дори за първата позиция.

До момента Владо имаше едно шесто място за Световната купа, както и шесто място на Световно първенство. Това е и най-доброто класиране за България от началото на сезона след 7-ото място на Красимир Анев в индивидуалния старт на 20 километра в Йостерсунд.

С изоставането си от само 15,8 секунди спрямо Фуркад Илиев си осигури и добра позиция за преследването в събота.

Не толкова добър ден имаше Краси Анев. Той също записа само една грешка, но заради по-бавното си бегово време завърши 38-и на 1:22.9 минути като все пак попадна в точките.

И другите двама българи намериха място в преследването. Димитър Герджиков е 57-и на 2:00 минути без грешка, а Антон Синапов е 59-и на 2:04 минути и 2 грешки.