Вратарят Майкъл Лейтън спаси 30 удара и регистрира втори пореден шутаут в плейофите при победата на неговия тим Филаделфия с 3:0 над Монреал във втората финална среща на Изток.

Така Флайърс поведоха с 2-0 победи, след като днес попаденията нанизаха Саймън Гание, Дани Бриър и Виле Лейно. След победата над Бостън с 3:0 в петата среща от полуфиналите, тимът на Филаделфия е реализирал 13 последователни гола без да допусне нито един в мрежата си, а вратарят Майкъл Лейтън е пазил във всичките тези мачове. Малко щастливо той спечели титулярно място, след като Брайън Буше се контузи.

За първи път след 1997-а година Филаделфия печели два последователни финала в конференция и голяма заслуга за това има точно младият вратар. Тимът чака и първата си купа Стенли от 1975-а година насам.

Седма поредна победа като гост в плейофите регистрира тимът на Чикаго, след като във втория мач от серията на Запад удари Сан Хосе с 4:2 като гост. Победата дойде най-вече благодарение на Дестен Бифилиен и Джонатан Тойс, които вкараха по едно попадение в рамките на 90 секунди през втората част. Другите два гола вкараха Андрю Лад и Трой Броър, а вратарят на Блекхоукс Анти Ниеми спаси 25 шута към вратата си.

Третата среща е в петък в Чикаго, което не е добра новина за тима заради лошия си баланс у дома със Сан Хосе от редовния сезон.

Чикаго стана петият отбор, който постига седем поредни победи като гост в плейофите в НХЛ. Това са правили Колорадо (1999), Ню Джърси (1995) и на два пъти Ню Йорк Айлендърс (1980 и 1982).