Чикаго и Монреал, които имат най-малко победи от всички плейофни тимове в Националната хокейна лига, записаха изненадващи успехи при завръщането на спорта в събота.

Кандидатът за Новобранец на сезона Доминик Кубалик вдъхнови Чикаго Блекхоукс за победа над Едмънтън с 6:4 в първи мач от серията 2 от 3 в Едмънтън, отбелязвайки два гола и асистирайки за други три. Джеф Петри от Монреал пък вкара при 6:03 сек до края на продължението, за да донесе победата на Канейдиънс над Питсбърг Пингуинс в откриващия си мач в Торонто, след като и двата отбора пропуснаха по една дузпа в края.

В останалите три срещи Каролина надви Ню Йорк Рейнджърс с 3:2, Ню Йорк Айлендърс надви Флорида с 2:1, а Калгари се справи с Уинипег след 4:1. Едмънтън е градът-домакин на мачовете от Западната конференция, докато Торонто приема двубоите от Източната. Дузина тимове от всяка конференция са в плейофите – финиширалите в топ 4 от сезона във всеки град играят един срещу друг, за да определят поставените за първия кръг на плейофите.

Останалите осем отбора от всяка конференция се срещат в квалификационни мачове във формат 2 от 3 за определяне на останалите четири състава, които ще достигнат първия кръг на плейофите – там се играе четири от седем.