Престижното състезание в ски-скока "Четирите шанци" през този сезон ще се проведе без публика заради пандемията от коронавирус, обявиха организаторите от австрийска страна.

За двата кръга, които се ще проведат на германска територия- в Оберстдорф на 29-и декември и в Гармиш-Партенкирхен на 1-и януари, отдавна се знае, че ще бъдат при закрити врати.

Поради опасност от разпространение на варианта Омикрон, същото решение е взето и в Инсбрук и Бишофсхофен, които са домакини съответно на 4-и и на 6-и януари 2022-а година. От ски-федерацията на Австрия бяха обявили предварително, че в Инсбрук очакват четири хиляди зрители, а в Бишофсхофен - 3500.

Другите зимни спортове, планирани на територията на Австрия, в това число предстоящите стартове от ските-алпийски дисциплини и сноуборда, също ще се проведат при закрити врати.
"Съжаляваме за това решение както за спортистите, така и за феновете, но искаме да подкрепим правителството с всичко, което е по нашите сили в борбата им за ограничаване на разпространението на заразата", обявиха организаторите.

Последното състезание в ски-скока преди началото на Олимпийските игри в Пекин догодина е фиксирано в германския зимен център Вилинген, но също ще бъде без публика заради пандемията, обявиха организаторите.
"Веднага планирахме още тогава от лятото, че ще приложим правилото 2G (ваксинирани или възстановени) и всичко беше подготвено перфектно. Но за съжаление не можем да овладеем ситуацията с новия вариант на вируса", заяви президентът на ски-федерацията Юрген Хензел.

Според календара на ФИС, състезанието във Вилинген трябва да се състои в периода 28-30 януари с отборно и индивидуално състезание.