Екатерина Дафовска, единствената българска олимпийска шампионка от зимна олимпиада /Нагано ’98/, потвърди участието си в първият по рода си зимен многобой "Чепелареада 2010". Това е уникално състезание за скиори и сноубордисти над 18 години, професионалисти или любители, които след масов старт ще се борят за място във финалната 16-тица, преминавайки през 10 етапа с различни изпитания. А изпитанията са цепене на дърва, стреляне с единствена фунийка по мишена и забиване на 9-сантиметров пирон, използвайки острата част на чук.

За състезанието вече са потвърдили участие повече от 100 души, някои, от които бивши състезатели по ски, сноуборд и биатлон, както и любители на зимните спортове. Всички те ще се насладят на хубавите зимни условия в Чепеларе, стартирайки рамо до рамо със ски или сноуборд. Остава да видим дали биатлонистите ще останат верни на професионалните ски тип „писалки” или ще изберат по-бързият вариант с алпийски ски.

Участниците ще се борят и за предметни награди на обща стойност 4000лв., които включват безплатни лифт карти за сезон 2010-2011 за обновеният Чепеларе Курорт, чифт нови ски oт чепеларската фабрика за ски - Амер Спорт България, зимна сноуборд екипировка осигурена от NITRO и парични ваучери от спортен магазин АЛПИ, както и много други, които ще бъдат изненада.

Подобно на ски и сноуборд крос, състезателите се разделят в серии от 16 човека и чрез пряка елиминация достигат до финал. След масов старт, спускайки се по 5 км писта, преминавайки 10 етапа с изпитания състезателите се борят за място във финалната 16-тица.

Състезанието е този уикенд. Стартът ще е на връх Мечи чал. Още информация може да откриеш на www.chepelareada.com , а преглед на състезателното трасе на:

 

Стартът e разположен на 1873 м.,финалът на 1155 м., пистата е дълга около 5 км, а общата денивелация е 720 м. Състезателите участват в една надпревара, където скиори и сноубордисти стартират рамо до рамо и мерят силите си кой е по-добрият комплексен състезател. Надпреварата се състои от два етапа – квалификация и финал. След жребий участниците се разпределят в различни квалификационни серии, от които само водещите няколко състезателя се класират за финалната 16-тица. След стартовият сигнал състезателите тръгват групово по трасето, като целта е карайки ски или сноуборд всеки участник да се спусне максимално бързо по маршрута, преминавайки успешно през всички изпитания. По време на надпреварата всеки състезател задължително преминава през различни контролни точки, където отбелязва успешното им преодоляване до достигане на финала. За всеки етап трябва да се изпълнят определени условия, за да може състезателят да получи одобрение от контролния съдия.