Президентът на Българската федерация по ски Цеко Минев заяви, че основната пречка за изграждането на модерна инфраструктура на Витоша не е само в държавните органи, а и в група псевдо еколози, които не проявяват разбиране към тази идея.

Шефът на родната централа обяви това по време на официалния старт на програмата „Научи се да караш ски”, в която участие взимат деца между 1 и 4-ти клас, при това обучението им е напълно безплатно. Инициативата е част от големия проект на Международната федерация по ски "Да върнем децата в снега".

„Мисля, че в този пилотен проект е само началото. Но в едни такива курорти, бъдещето на България върви ръка за ръка с високия спорт. Няма начин, когато има едното, има и другото. Но всичко това, за да се случи, трябва да има една нормална европейски изградена инфраструктура. Банско, Боровец тръгва напред, на Чепеларе, това е бъдещето на ски спорта в България. Грехота е, ако не бъде използвано това за всички видове спортове в планината. Витоша трябва да се направи по начина, по който са всички водещи европейски курорти”, сподели Цеко Минев.

„Най-големите пречки са може би неразбирането на същността на проблема и тотално объркания план за управлението на планината Витоша, който в момента не отговаря на съвременните изисквания за зимни курорти. Това е първото нещо, което ако държавата иска да се поправят нещата, трябва да си застане на мястото и тази аномалния да бъде поправена час по-скоро. Никой не иска да прави казина и барове, говорим за спортна инфраструктура”, добави още председателят на БФ по ски.

„Всички медии успяват да бъдат обработени от една група 25 псевдо еколози, които проповядват други цели, както виждате нещата са съвсем различни. Говорим за спорт, от което не се печели лесно, минимум 15 години за връщане на инвестициите. А при нас наистина 25 човека в България се опитват да говорят като крайна инстанция. Виждат се с кметове, с министри и обясняват как най-лошото нещо е да се построи една писта и да се изсекат няколко дървета, като се вижда каква незаконна сеч има у нас”, уточни Цеко Минев.

От федерацията по ски информираха още, че след направено официално запитване сред софиянци, се е оказало, че 80 процента от анкетираните биха искали да ползват една съвременна инфраструктура на планината и Витоша не се посещава заради трудната транспортна достъпност.